Alati za obradu fotografija

Nakon fotografiranja dolazi i dosadniji, ali ne manje kreativan dio posla: obrada slika u nekom od grafičkih alata. Postoje i puritanci među fotografima koji se tvrdoglavo protive zahvatima nad fotografijama u Photoshopu tvrdeći da to više nije fotografija. Ti puritanci vole zanemariti činjenicu kako su se i u vrijeme filma i klasičnih fotoaparata koristila razna sredstva i tehnike razvijanja da bi dobili bolje boje, veći kontrast, izrazili neki efekti itd. Pravi majstori su radili i razne fotomontaže tijekom razvijanja.

Postoji ogroman broj programa koji su u mogućnosti korigirati boje i kontrast slike, ukloniti crvene oči i slične stvari, ali nekoliko njih je sposobno napraviti i puno više. Za osnovne radnje nad slikama možete se poslužiti bilo kojim preglednikom slika – skoro svi imaju elementarne alate za korekciju slika. Međutim, ako je slici potrebna veća korekcija, morat ćete instalirati jedan od pravih alata za obradu slika.

Trenutno je najbolje izabrati između tri najpoznatija besplatna alata za obradu slika, a odabir ovisi o osobnom ukusu i potrebama korisnika. Apsolutno najbolji ali za amatere preskup alat je Adobe Photoshop. Alternativa skupom i za početnike kompliciranom Photoshopu su dva, što se tiče mogućnosti i sučelja potpuno različita koncepta: The GIMP i Paint.NET. Paint.NET je dobar editor besplatan za korisnike Windows OS-a (razvio ga je Microsoft na .NET platformi). S podrškom za slojeve (layere) vjerojatno pokriva 95% mogućnosti koje bi prosječan amater mogao zatrebati. The GIMP je potpuno besplatan Open Source program koji ima mogućnosti vrlo bliske Photoshopu, ali mu je mana nestandardno sučelje koje odbija korisnike. Treća klasična opcija je kombinacija preglednika/uređivača kao što je FastStone Image Viewer.

Online servisi za uređivanje fotografija su postali sasvim upotrebljivi i za povremenu ozbiljnu upotrebu. Npr. besplatni servis Pixlr.com nudi jako upotrebljivo sučelje slično Photoshopu, koje ću opisati u nastavku teksta.

Za tipičnog fotografa amatera vjerojatno je optimalna kombinacija korištenja FastStone Image Viewera kao primarnog alata uz korištenje Paint.NET-a ili Pixlra (online) u slučajevima kada treba napraviti malo veći zahvat na fotografiji.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop je apsolutni standard za rastersku grafiku i više od 90% grafičkih profesionalaca ga koristi iz jednostavnog razloga: jednostavno nema dovoljno dobrog konkurenta. Sučelje Photoshopa je ogledni primjer, ne samo za grafičke programe nego i za sve aplikacije koje imaju specifičnu namjenu. Fleksibilno je i intuitivno, sa prilagodljivim paletama i odlično pogođenim kontrolama (kombinacija miša i tipkovnice). Osim što je ogroman trud programera uložen u dizajn i ergonomiju sučelja, Photoshop je najnapredniji i u raznim optimizacijama i metodama korištenja procesora. Zbog svega toga, Photoshop se smatra najboljim grafičkim rješenjem za profesionalce.

Kao i svaki drugi program, Photoshop zahtjeva nešto vremena da se priviknete na njegovo sučelje. S obzirom da je Photoshop de facto standard u rasterskoj grafici nema smisla opisivati njegove već viđene mogućnosti, niti ga uspoređivati sa konkurencijom. Dovoljno je reći da hrvatski glagol fotošopirati potječe od ovog alata. Jedina mana mu je za amatere visoka cijena (ne i za profesionalce, kojima je on vjerojatno jedini realni izbor). Za zahtjevne fotografe koji si ne mogu priuštiti Photoshop možda je dobra alternativa program Photoshop Elements, koji ima dobar dio mogućnosti Photoshopa (ali nema podršku za neke naprednije stvari) i znatno nižu cijenu. Za Photoshop je moguće dati samo ocjenu 10/10.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom je drugi vrlo popularni programski paket za obradu digitalne fotografije. Njegova prednost je u tome što je zamišljen i napravljen upravo za rad na digitalnoj fotografiji, i tome su prilagođeni svi dostupni alati i samo sučelje programa.

Korisnici koji su se (kao ja) već navikli na Photoshop ili neki drugi program se teško navikavaju na Lightroom, ali oni koji to savladaju kažu da njegovoj ergonomiji nema prave konkurencije za fotografske potrebe. Pogotovo ga hvale fotografi koji primarno snimaju u RAW format koji traži kasniju obradu na računalu. Dostupni alati u programu su vrlo korisni za obradu digitalnih fotografija, i prilično intuitivni za korištenje. Ocjena 8/10.

The GIMP

The GIMP (GNU Image Manipulation Program) je apsolutno najmoćniji besplatni program za obradu slika. Njegove mogućnosti obrade slika se jako približavaju skupome Photoshopu. Inače, program je izdan pod Open Source licencom, što znači da je potpuno besplatan za korištenje. Osim toga, dozvoljeno je slobodno mijenjanje programskog kôda, tako da ga možete dodatno prilagoditi svojim potrebama (naravno, ako znate programirati).

Zbog načina na koji se razvija, GIMP relativno često izlazi u novim verzijama. U svakoj novoj verziji program dobiva na kvaliteti i mogućnostima. Osim toga, njegov modularni dizajn omogućava korištenje raznih plug-inova i posebnih Script-Fu skripti, koje mu daju ogromne mogućnosti i olakšavaju neke radnje, a moguće ih je downloadati sa Intreneta. GIMP je preveden na mnoge svjetske jezike, a postoji i prilično kvalitetan prijevod na hrvatski jezik. Takve dodatke je moguće pronaći na www.registry.gimp.org.

Zbog svojeg primarnog razvojnog okruženja i operativnog sustava (GIMP je razvijen za korištenje pod Linux OS-om) program ima neobično sučelje. Na prvi pogled se je teško snaći kad vam se umjesto klasičnog prozora sa paletama otvori nekoliko prozora, ali nakon nekoliko minuta rada shvatite da je sučelje vrlo promišljeno i intuitivno. Ipak, nestandardno sučelje je GIMP-u velika mana, a možda i jedina stvar koja mu smeta da dostigne popularnost Photoshopa. Po defaultu GIMP otvara tri prozora: glavni GIMP prozor sa alatima, prozor paleta (layers, channels, paths, history…) i prozor u kojem se nalazi slika koju obrađujete. Prozori imaju svoje izbornike, a toolbari su vrlo dobro dizajnirani sa jasnim i preglednim ikonicama. U prozoru koji sadrži obrađivanu sliku desnim klikom miša dobivate kompletni izbornik sa jasno označenim svim stvarima koje možete obaviti na toj slici. Alati iz glavnog prozora nude ogroman broj opcija koje je lako postaviti kako vam odgovara. Od verzije 2.8 GIMP ima i opciju rada u jednom prozoru koja djelomično rješava problem sučelja.

Script-Fu ekstenzije su zapravo skriptirani zahvati nad slikom slični Action-ima u Photoshopu. U osnovnoj instalaciji postoje zgodne skripte za kreiranje Web grafike, logo-a, raznih tekstura i sličnih stvari. Osim toga, postoji i velik broj filtera kojima je moguće utjecati na izgled slike. Što se tiče standardnih opcija za obradu slika GIMP nudi ogromne mogućnosti. Podržava slojeve, kanale, staze i ostale klasične alate za obradu slike. Alati za korekciju boja i kontrasta su odlično izvedeni: Curves i Hue-Saturation dijalozi su napravljeni bolje nego u Photoshopu, a ostali imaju istu funkcionalnost.

Zbog svega toga GIMP postaje sve popularniji među ljudima koji ne žele platiti za korištenje komercijalnih programa (ili se ne žele gnjaviti sa njihovim crackiranjem). Sa svojim mogućnostima je sigurno dovoljno dobar da bude jedini editor slika na računalu, čak i za vrlo zahtjevne korisnike. Ako vam je jedina izlika za korištenje nekog drugog programa GIMP-ovo sučelje, promislite malo: svaki program traži određeno vrijeme privikavanja, a GIMP ne traži ni kune za korištenje. Ocjena 8/10.

Paint.NET

Paint.NET je dobar za povremenu obradu slika. Razvio ga je Microsoft kao zamjenu za Paint koji se distribuirao s Windowsima do verzije XP. Sam program je odličan za početnike ili napredne korisnike koje zanima samo osnovna obrada slika bez korištenja nekih naprednih filtera i sl. Za svoju instalaciju program zahtijeva prethodno instaliran .NET framework, što malo komplicira instalaciju nezahtjevnim korisnicima.

Sučelje programa je dobro riješeno i zahtijeva relativno kratko vrijeme prilagodbe ako imate iskustva u obradi slika. Palete s osnovnim alatima su razmještene bočno, ali ne baš najbolje dimenzionirane pa nekad smetaju (ovisno o razlučivosti ekrana na kojem radite). Ipak, kao nekakva utjeha nam dolazi to da palete postaju poluprozirne ako se nad njima ne nalazi pokazivač miša. Broj alata i filtera nije velik, ali je relativno dobro odabran. Jedino bi za obradu fotografija bilo dobro dodati više filtera za izoštravanje (obrnutih filtera za zamućivanje ima dovoljno, mali paradoks…). Alati su jednostavni i intuitivni, tako da je moguće lako i brzo uređivanje slika.

Ipak, ovo nije pravi profesionalni program, i to se vidi tijekom dugotrajnijeg korištenja. Nema onu fluidnost i ergonomiju Photoshopa, a nije ni toliko dobro optimiran. Nedostaje mu i veći broj opcija i filtera koji bi popravili dojam što se tiče obrade fotografija. Ali sve u svemu, Paint.NET će biti dovoljan čak i zahtjevnim fotografima koji si ne mogu priuštiti za Photoshop a ne traže sve mogućnosti od svog programa. Ali, po pitanju cijene i mogućnosti ipak gubi bitku sa besplatnim GIMP-om. Ocjena 9/10.

FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer možda nije punokrvni alat za obradu slika, ali ako nemate potrebu (ili ne znate) raditi sa slojevima možete ga slobodno uzeti u obzir i za namjenu uređivanja slika. Za prosječnog fotografa koji ne radi sa RAW formatom njegove mogućnosti su sasvim dovoljne. Nudi alate kao što su: Curves, Levels, Clone and Heal, razni filtri i efekti, te mogućnost crtanja i skiciranja na fotografije. Ova mogućnost je vrlo korisna kada treba nešto skicirati ili objasniti na fotografiji. Također, vrlo je fleksibilan pri izboru formata i parametara kada spremate slike. Osim toga nudi i relativno moćnu a jednostavnu opciju slijedne obrade ili preimanovanja većeg broja slika.

Kao alat za uređivanje slika zaslužuje 8/10, a općenito kao preglednik 10/10.

Pixlr.com

Pixlr.com je vrlo kvalitetan online servis za uređivanje slika. Sučelje izgleda jako slično Photoshopu, što olakšava privikavanje. Ima jako puno opcija, podržava slojeve, alati za selekciju su dobro razrađeni. Sve u svemu, kombinacija besplatnog korištenja i mogućnosti da raspolažete softverom kojeg nije potrebno instalirati niti voditi brigu oko licence zvuči jako privlačno. Ja ga sve češće koristim, čak i kada imam instaliran Paint.NET na računalu jer je u nekim stvarima praktičniji i lakši za korištenje nekome tko je navikao na Photoshop. Ocjena 10/10.