Noćno snimanje

Nocturno | Nocturno

Iako je prilično zahtjevno zbog male količine svjetla, noćno snimanje je vrlo zabavan i kreativan dio fotografije. Osim strpljenja i stativa za aparat nije vam potrebno baš puno stvari. Bilo bi dobro da aparat koji posjedujete ima mogućnost da se vrijeme ekspozicije produži na nekoliko sekundi ili više, da bi senzoru doveli dovoljnu količinu svjetla. Naprimjer, ova slika sa mjesečinom i svjetlom zaostalim od zalaska sunca je snimljena gotovo u potpunom mraku i ekspozicija je trajala 6 sekundi, naravno uz korištenje stativa. Ovakve detalje možete provjeriti za većinu fotografija, pregledom EXIF detalja.

Igra s vatrom | Play with fire

Ako vas zanimaju teme, najveće mogućnosti nude razne noćne panorame naseljenih mjesta. Ali nemojte zanemariti ni manje scene, mjesečinu, more, rijeke, ceste… Ako imate scenu u kojoj važnu ulogu igra mjesec pokušajte raditi dodatnu ekspoziciju u kojoj će mjesec biti pravilno eksponiran, i nakon toga ga u Photoshopu (ili nekom drugom alatu za obradu slika) uklopite u sliku. Isto vrijedi i za neke druge objekte koji su važni u kompoziciji, a previše su kontrastni u slici da bi bili korektno eksponirani.

Noćno snimanje svakako zahtjeva više planiranja i eksperimentiranja s aparatom, traži veću pažnju pri kadriranju i odabiranju parametara snimanja, ali sve to vraća fotografijama sa posebnim ugođajem. Za ovakvo snimanje nije neophodan aparat visoke klase sa manualnim postavkama, većina jeftinijih aparata ima mogućnosti kojima je moguće postaviti odgovarajuće parametre. Obično se radi o Night mode-u ili sličnim postavkama sa isključenom bljeskalicom, ali najbolje je prethodno pogledati uputstva za upotrebu pojedinog aparata.

Trešeta | Playing cards

Osim što je potrebno aparat postaviti na stativ, produžiti vrijeme ekspozicije i isključiti bljeskalicu, dobro je postaviti ISO osjetljivost senzora na što nižu vrijednost da izbjegnemo pojavu šuma. Poteškoće bi mogle nastati pri kadriranju, kad aparat počne sa fokusiranjem – često se desi da pri lošim svjetlosnim uvjetima i bez ikakvog bliskog predmeta autofokus aparata zapadne u probleme. Zbog toga je dobro iskoristiti mogućnost postavljanja panoramic focusa (“amaterski” naziv za beskonačnu fokusnu duljinu) koji bi trebao omogućiti razmjerno dobru oštrinu fotografije.

Da bi kontrolirali ekspoziciju možemo iskoristiti otvor blende, trajanje ekspozicije, ili u slučaju jednostavnijih aparata kompenzaciju ekspozicije. Obratite pažnju na to da će slike na LCD-u aparata uvijek biti svjetlije od samog kadra, pa ono što vidite na LCD-u shvatite samo kao orijentacijsku vrijednost.

Za noćne snimke je ponekad teško i odrediti odgovarajući balans bijele boje. Iako ponekad namjerna pogreška pri određivanju balansa bijele boje oplemeni fotografiju, u principu treba pripaziti da balans postavite na pravu razinu.

Najbolje je snimiti više snimki, i to pri različitim postavkama, pa onda kasnije na miru odlučiti koja fotografija vam se najviše sviđa. Pri tome vam savjetujem metodičnost: snimajte pri raznim kombinacijama parametara i postavki. Na taj način ćete nakon nekog vremena znati koji parametri daju najbolju sliku u kojim uvjetima. Eksperimentirajte!