Korištenje bljeskalice u fotografiji

Fotografiranje s bljeskalicom može olakšati kadriranje pružanjem dodatnog svjetla u situacijama slabog osvjetljenja ili kada trebate popuniti sjene. Najviše razlike donosi pri snimanju u slabije osvjetljenim interijerima. Naravno, pri tome treba paziti da se ne pretjera sa dodatnim svjetlom da bi se izbjegle preeksponirane zone i neprirodne sjene.

Pošto danas za fotografiranje sve češće koristimo mobitele, treba spomenuti da je ovo jedna velike prednost pravog fotoaparata nad LED bljeskalicom mobitela. Bez obzira koristite li integriranu bljeskalicu na svom fotoaparatu ili vanjsku bljeskalicu, evo nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti bljeskalicu u svojoj fotografiji.

Integrirana bljeskalica

Da biste spriječili oštre sjene i preekspoziciju, razmislite o upotrebi difuzora ili odbijanju bljeskalice od obližnje površine kao što je bijeli zid ili strop. To će vam pomoći stvoriti mekšu, prirodniju rasvjetu. Moguće je uz malo improvizacije napraviti i difuzor ili reflektor koji ćete postaviti na integriranu bljeskalicu aparata. Prednost integrirane bljeskalice je sinkronizacija i kompenzacija ekspozicije jer aparat “zna” koliko će svjetla ispaliti. Mane su manja snaga i teža kontrola smjera i kuta širenja svjetla.

Svi fotoaparati, a i mnogi mobilni telefoni, nude različite načine rada bljeskalice kao što su automatski, ispuna ili smanjenje efekta crvenih očiju. Dobro se informirati i isprobati sve mogućnosti da bi pronašli onaj koji najbolje odgovara vašoj specifičnoj situaciji.

Vanjska bljeskalica

Vanjske bljeskalice je moguće nabaviti relativno jeftino preko interneta. Ako želite eksperimentirati s bljeskalicom, stvarno razmislite o kupnji vanjske bljeskalice. Ove bljeskalice imaju veću snagu i fleksibilnost u usporedbi s integriranim bljeskalicama. Naravno, najbolja opcija je kupnja vanjske bljeskalice istog proizvođača kao i fotoaparat. Time dobivate komunikaciju bljeskalice sa fotoaparatom, odličnu sinkronizaciju i kompenzaciju ekspozicije. Ali to je i najskuplja varijanta. Jeftinom bljeskalicom je moguće pokriti jako puno mogućnosti, ali ćete povremeno morati raditi jednu “probnu” fotografiju da provjerite je li osvijetljenost dobra.

Kada koristite vanjsku bljeskalicu, imate opciju podešavanja kuta i upotrebe raznih modifikatora rasvjete kao što su difuzori, softboxovi ili reflektori. Eksperimentirajte s različitim kutovima i modifikatorima kako biste postigli željeni učinak osvjetljenja. Uz malo interesa i eksperimentiranja, moguće je napraviti jako dobru rasvjetu nekog kadra.

Razumijevanje ekspozicije bljeskalice ključno je za postizanje dobro uravnoteženog osvjetljenja na vašim slikama. U uputama proučite kako prilagoditi izlaz bljeskalice, brzinu zatvarača i postavke otvora blende da biste kontrolirali količinu svjetla i uravnotežili ga s ambijentalnim svjetlom.

Uklanjanje bljeskalice s fotoaparata može pružiti veću kontrolu i kreativnost u vašem osvjetljenju. Razmislite o korištenju bežičnih okidača ili kabela za sinkronizaciju za daljinsko aktiviranje bljeskalice i eksperimentirajte s različitim postavkama osvjetljenja. Čak i jeftine bljeskalice imaju mogućnost automatskog okidanja kada detektiraju bljesak integrirane bljeskalice, i to je najčešće jako korisno. Postavite vanjsku bljeskalicu na jaču ekspoziciju, usmjerite je u zid ili plafon i onda možete sa otvorenom integriranom bljeskalicom raditi jako dobre fotografije. Ovo je pogotovo korisno kada snimate neko događanje u interijeru sa slabijom rasvjetom. Samo treba paziti na pojavu neprirodnih ili višestrukih sjena kada radite na taj način.

Mobilna fotografija i LED bljeskalica

Većina pametnih telefona ima ugrađenu bljeskalicu koju možete koristiti. Iako možda nije tako moćna kao vanjska bljeskalica, ipak može biti učinkovita u osvjetljavanju kadra. Naravno, domet je daleko manji od klasične bljeskalice. Zbog toga nema smisla uopće uključivati bljeskalicu u situacijama gdje vam je glavni objekt predaleko jer nećete dobiti korisno popunjenje svjetla a dobre su šanse da dobijete neke neželjene refleksije.

I spektar boja LED bljeskalice je jako ograničen jer je LED kao izvor svjetla prilično koherentan (daje svjetlo relativno uskog područja valne duljine). Zbog toga slike u kojima je glavni izvor svjetla mobilna LED bljeskalica izgledaju neprirodno i isprano.

U svakom slučaju, nekad će integrirana bljeskalica mobitela dobro doći, ali u većini slučajeva kada vam je potrebno još svjetla nećete se usrećiti.

Fontana di Trevi | Fountain di Trevi

Općenito, korištenje bljeskalice svima otvori neke nove horizonte u fotografiji, s time da traži dosta eksperimentiranja i komplikacije. Ali je jako zanimljivo koliko može utjecati na bilo koji kadar. Moguće je potpuno promijeniti atmosferu jednostavnim dodavanjem svjetla, pogotovo ako koristite vanjsku bljeskalicu i osvijetlite samo dio kadra. Upamtite, korištenje bljeskalice u fotografiji znači pronaći pravu ravnotežu između umjetnog i prirodnog svjetla. Kao i u svemu, umjerenost je cilj – pretjerivanje treba izbjegavati.