EXIF podaci o fotografiji

Jedna od velikih prednosti digitalnih fotoaparata je i mogućnost bilježenja velikog broja dodatnih podataka o snimljenoj fotografiji, bez ikakvog uplitanja fotografa ili usporavanja procesa snimanja. Zbog velike fleksibilnosti digitalnih uređaja bilo je vrlo jednostavno u datoteku koja sadrži sliku ubaciti još neke dodatne informacije koje generira sam fotoaparat. U početku su se ti podaci svodili na samo nekoliko osnovnih, ali s vremenom se EXIF standard razvio i postao poprilično opširan.

EXIF podaci, odnosno metapodaci su zapravo smješteni u zaglavlju slikovne datoteke i moguće ih je pregledati većinom preglednika slika ili jednostavno pregledavanjem svojstava datoteke (File Properties). Podijeljeni su u nekoliko osnovnih kategorija koje se odnose na sami fotoaparat, vrijeme snimanja, postavke fotoaparata i dodatne informacije ovisno o proizvođaču i modelu fotoaparata.

Vjerojatno najkorisniji podatak je sam datum i vrijeme snimanja, ali iz EXIF-a je moguće pročitati i puno drugih krisnih stvari, kao što je model fotoaparata, neke njegove karakteristike, rezolucija snimljene fotografije i postavke aparata pri snimanju itd. Jedan od EXIF metapodataka je i umanjena slika (obično dimenzija 160×120 px). Naravno, sve skupa ovisi o mogućnostima aparata. Tako npr. noviji aparati imaju u sebi senzor položaja, i u EXIF zapisuju orjentaciju pri okidanju što omogućuje automatsko rotiranje slika u uspravnom položaju. Fotoaparati koji imaju GPS mogu za svaku fotografiju bilježiti i točne zemljopisne koordinate gdje je snimljena.

Da bi dobili dojam o čemu se radi najbolje će biti pokazati jedan primjer:
Iz EXIF podataka u donjoj tablici je vidljivo da se radi o slici snimljenoj 9.11.2005. u 17:59 h. Iz umanjene slike (EXIF thumbnail) vidi se da je snimljena u predvečerje dana punog magle (a tko poznaje Zagreb zna i da se radi o Umjetničkom paviljonu na Zrinjevcu). Ako pogledate podatke pažljivije, vidjet ćete da je ekspozicija trajala 1,6 sekundi, što objašnjava prelijevanje boja i svjetla u magli. Zbog tog trajanja ekspozicije trebalo mi je 5-6 pokušaja dok nisam uspio uhvatiti par u nepomičnom položaju (bez zamućenja). Isto tako, da bih izbjegao zamućenje koristio sam stativ za fotoaparat i automatsko okidanje nakon 2 sekunde. Vidi se i da je aparat postavljen na osjetljivost ISO 50 da slika ne bi bila preeksponirana uslijed duge ekspozicije. Mali trik sa pomakom balansa bijele boje dao je toplije tonove, a osvjetljenje fotografije je uz pomoć duge ekspozicije (koristeći što više od siromašnog svjetla maglovitog sumraka) dovelo do čarobnog ozračja fotografije. Naveo sam samo neke zanimljivije podatke o slici, a daljnja analiza podataka iskusnijima u fotografiji će odati skoro sve tajne o načinu na koji je izgled ove fotografije postignut bez naknadne obrade u Photoshopu (manualni balans bijele boje, ekspozicija 1s pri maksimalnom otvoru blende uz još neke sitnice).

Ljubavna priča | Love story
Make Canon
Model Canon DIGITAL IXUS 40
Date modified 9.11.2005 17:59:20
Orientation Top / left side
X-Resolution 180/1
Y-Resolution 180/1
Resolution unit Inch
YCbCr-Positioning 1
Date taken 9.11.2005 17:59:20
Date digitized 9.11.2005 17:59:20
Exposure time [s] 1
Exposure mode Manual
Exposure bias [EV] 0,0
F-Number F2,8
Focal length [mm] 5,8
Shutter speed [s] 1,6
Aperture F2,8
Max. aperture F2,8
Digital zoom Off
Flash Not fired, compulsory flash mode, return light not detected
Metering mode Multi-segment
White balance Manual
Colour space sRGB
Sensing method One-chip color area sensor
File source DSC
Custom rendered Normal
Subject program Standard
Image width 2272
Image height 1704
Components configuration YCbCr
Average compression ratio 5/1
Focal plane X resolution 2272000/224
Focal plane Y resolution 1704000/168
Focal plane res. unit 2
EXIF version 0220
FlashPix version 0100
Compression 6
X-Resolution 180/1
Y-Resolution 180/1
Resolution unit Centimeter
JPEG offset 5108
JPEG size 3201
Index R98
Version 0100
Focus distance [m] Auto
Focus mode 2 Single
AF point 16385
Metering mode Evaluative
White balance 14
Contrast Normal
Sharpness Normal
Saturation Normal
Flash mode Not fired
Flash intensity 0
Flash 65535
Flash details 0
Macro Off
Digital zoom Off
ISO value 50
Exposure mode Easy shooting
Easy-Shooting Manual
Firmware Firmware Version 1.00
Focal length [mm] 17,4
Focal length short [mm] 5,8
Focal units / mm 1000
Sequence number 0
Selftimer [s] 2
Drive mode Single or timer
Owner Tomislav Deković
Image quality Superfine
Picture info IMG:DIGITAL IXUS 40 JPEG
Image size Large
Image number 1383-803

Programi za pregled i manipulaciju EXIF-a

Za pregled i obradu EXIF podataka postoji i jedan vrlo zgodan, a besplatan program jednostavno nazvan Exifer. Radi se o programu čija je instalacijska datoteka velika samo 1.6 MB, a možete je potražiti na www.exifer.friedemann.info. Program ima jednostavno i razumljivo sučelje i odlično pokriva većinu stvari vezanih uz prikaz i korištenje EXIF podataka. Autor više ne razvija Exifer, a umjesto njega razvija GeoSetter koji naglasak ima na postavljanju lokacijskih koordinati (GPS). Oba programa imaju vrlo korisnu mogućnost da kopirate EXIF podatke iz jedne slike u drugu, što je vrlo korisno ako želite zadržati EXIF podatke nakon obrade slike u nekom od softvera koji ne spremaju EXIF.

Još neke alternative su Microsoft Pro Photo Tools i PhotoME, oba su besplatna za osobnu upotrebu, ali malo manje ergonomski prilagođena i kompliciranija za ovu svrhu.