Inkscape – odličan uređivač vektorske grafike

Inkscape je besplatni (Open Source) program za izradu i manipulaciju vektorskom grafikom. Nešto više o vektorskoj grafici možete pronaći u članku SVG – revolucija vektorske grafike, a s obzirom da Inkscape svoje dokumente sprema baš u SVG formatu ovaj članak možete smatrati proširenjem ili nastavkom onoga o SVG-u. Pošto su u njemu već opisane sve prednosti tog formata ovdje ćemo samo napomenuti da se radi o odlično formiranom i fleksibilnom standardu koji uvodi puno reda u područje kojem je to već duže vrijeme potrebno – vektorska grafika. SVG je baziran na XML-u, što garantira podršku W3C-a i još nekih velikih autoriteta u standardizaciji računalnih tehnologija, ali i veliku fleksibilnost i mogućnost razvoja. Inkscape nije zanimljiv samo web dizajnerima, od njega će puno dobiti i ljudi koji se amaterski bave izradom različitih letaka, reklama i općenito grafičkim dizajnom.

Korisničko sučelje

Sučelje programa se relativno dobro drži standarda iako se razvija za više operativnih sustava (primarno za Linux), tako da će se novi korisnici brzo naviknuti na njega. Izgled alatnih traka i ikona na njima je privlačan i intuitivan, tako da je krivulja učenja vrlo blaga i omogućava brzo privikavanje.

Osnovni problem sučelja su malo nekonzistentne palete raznih alata (za transformaciju, manipulaciju bojama i gradijentima, kontrolu fontova i sl.) koje nisu baš ergonomski optimirane ali su upotrebljive. Situacija će se još sigurno popraviti s daljnjim razvojem programa. Ostatak sučelja je dobro odrađen, a posebno mu je dobro riješena navigacija kroz dokument (pan/zoom) pomoću miša i tipkovničkih kratica.

Od trenutka kad prvi put otvorite Inkscape do toga da u njemu napravite nešto jednostavno ali kreativno neće proći puno vremena. Uz tako slikovito sučelje i intuitivne kontrole puno se lakše naviknuti na rad nego nekim konkurentnim komercijalnim alatima za vektorsku grafiku..

Sučelje je podijeljeno na standardne padajuće izbornike, jednu standardnu alatnu traku čiji izgled je stalan, dinamičku alatnu traku čiji se sadržaj mijenja ovisno o trenutno odabranom alatu i vertikalnu paletu za izbor alata. Brzim pregledom palete možemo zaključiti da program ima prilično napredne mogućnosti i da je ambiciozno zamišljen. Osim osnovnih oblika tu ćete naći alat za izradu Bezierovih krivulja, zatim spirala i zvijezda i jedan vrlo zanimljiv alat za izradu kaligrafskih linija. Program ima i podršku za grafičke tablete (koji su za naprednije korištenje kaligrafskog alata neophodni) ali i s mišem možete vidjeti da je kaligrafski alat potencijalno vrlo koristan, npr. za dizajn nekog loga ili stiliziranog potpisa.

Netipično za Open Source projekte, Inkscape ima vrlo dobro napravljene tutoriale. Svi su izrađeni u Inkscape-ovom formatu SVG i imaju odlično pogođen omjer detalja, zanimljivosti i vremena potrebnog da ih pregledate. Osim toga, njihova prednost je i to što se možete poigrati bilo kojim elementom tutoriala jer su primjeri otključani i na više mjesta se potiče istraživanje alata. Tutoriali se sastoje od 5 različitih vodiča kroz razne aspekte rada u programu, jednog kratkog vodiča kroz elemente dizajna i zbirke korisnih trikova za Inkscape.

Alati koji su dostupni su očito vrlo dobro razrađeni i parametrizirani, što nudi odličnu fleksibilnost u radu. Na taj način je sa malim brojem ponuđenih alata moguće napraviti puno stvari za koje drugi programi nude više alata, što često odbija nove korisnike ili ih navikava na ograničeni broj alata koje najčešće koriste. Rad u programu je lak, intuitivan i omogućava brzo učenje.

Nedostaci

Osim sučelja koje će trebati još malo ergonomskog i estetskog poliranja, program zapravo i nema ozbiljnije nedostatke. S novim verzijama će se sigurno povećati sada već zadovoljavajuća stabilnost, a pojavljivati će se i novi alati. Stvari koje bi među prvima trebalo popraviti su palete za kontrolu boja i gradijenata (koje je malo teže kontrolirati nego u konkurentnim programima), zatim paletu za kontrolu teksta i izbornik za slojeve.

Prednosti

Najveća prednost Inkscape-a je njegova licenca – Open Source. Iza njega stoji jaka zajednica programera koji odlično znaju posao i imaju nekoliko dobrih programa za uzor. Osim razvikanog Illustratora tu je još i manje poznata ali moćna Xara na koju u nekim elementima podsjeća Inkscape. Inkscape je besplatan i takav će ostati, a s obzirom na dosadašnju situaciju veliki su izgledi da se razvije u jaku alternativu komercijalnim konkurentima, a možda čak i u dostojnu konkurenciju. Već postoji nekoliko primjera da su Open Source programi postali moćniji i bolji od komercijalnih konkurenata, tako da bi ovo mogla biti još jedna potvrda pravila.

Mogućnost importiranja slike ili pdf datoteka i daljnjeg uređivanja u Inkscapeu može biti vrlo korisna i dobro je imati na umu da se ovaj program može upotrijebiti i za takve intervencije.

Dobra je stvar i to što program nije ograničen samo na web grafiku, nego je vrlo primjenjiv i za izradu tiskanih materijala, grafičkog dizajna, izrade logotipa i vizualnog identiteta, a na webu se čak spominje i izrada grafike za računalne igre. Očito je fleksibilnost SVG formata ključna stvar koja bi mogla donijeti veliku prednost Inkscape-u jednog dana kada konkurentni programi budu prisiljeni na prilagođavanje tom formatu (čije vrijeme sigurno dolazi).