Savjeti za putovanja

Putovanje sa digitalnim fotoaparatom je relativno bezbolno i ugodno iskustvo ako se unaprijed pripremite i držite se nekoliko savjeta. Naravno, puno toga ovisi o trajanju i destinaciji putovanja i o tome koliko fotografija ćete snimiti. U svakom slučaju, dobro bi bilo opskrbiti se memorijskim karticama i baterijama u što većoj količini, za duža putovanja ponijeti i punjač za baterije. Ako imate SLR ili neki drugi tip ne baš kompaktnog fotoaparata sama njegova veličina može predstavljati problem.

Ponesite sa sobom

Ponesite sa sobom sve memorijske kartice koje imate, sve baterije i punjač, barem mali stativ za fotoaparat i eventualno pribor za čišćenje aparata. U slučaju da putujete na drugi kontinent, obratite pažnju na tamošnji standard za električne mreže (u Americi je 110V / 60Hz) da vam se ne dogodi da je punjač baterija koji ponesete beskoristan.

Ako putujete samo na jedan dan, tada ne morate ponijeti toliko stvari, ali se ipak pripremite. Ponesite dovoljno memorije, rezervne baterije i stativ za fotoaparat. Nemojte zanemarivati stativ, jer najefektnije slike većine destinacija možete snimiti upravo u zoru ili u sumrak – a tada će on dobro doći. Ovisno o planiranom tipu fotografije, možda je dobro da ponesete veliki stativ, reflektor ili dodatnu rasvjetu.

Panteon | Pantheon

Kamo sa slikama kad se kartica napuni

U slučaju da će putovanje duže potrajati, morate razmisliti kako pohraniti slike nakon što napunite karticu. Postoji nekoliko raznih mogućnosti. Najbolja opcija je ako imate uz sebe prijenosno računalo. Ako ste u posjetu nekom gradu, vjerojatno ćete naići na neki Internet caffe ili računalnu radionicu. Tamo ćete moći donijeti svoj fotoaparat i prijenosnu memoriju na koju ćete moći prebaciti slike, ali ponesite sa sobom potrebni kabel za slučaj da tamo nemaju čitač kartica. Ako odsjedate u hotelu ili u privatnom smještaju, vjerojatno će biti moguće sa osobljem dogovoriti besplatno korištenje njihovog računala, što će vas riješiti takvih briga.

Postoji i mogućnost da u nekom Internet caffeu slike sa aparata prebacite na neki od servera koji je specijaliziran za hosting slika. Takvih servisa ima sve više (pa čak i kod nas) i nađe se i pokoji besplatni. Npr. Flickr besplatno nudi online pohranu 1 TB fotografija i videa.

Ako imate Adroid mobitel ili tablet koji podržava USB OTG standard, možete ga spojiti s aparatom pomoću kabela i prenijeti slike na memoriju tableta ili na server. Osim toga, jeftini USB čitač kartica spojen na OTG adapter je možda još bolja opcija. Logično odredište bi bio Flickr ili Dropbox (ili neki drugi servis za online pohranu) ako ste spojeni na neku bežičnu mrežu. Većina ovih servisa ima i jednostavan način da prijateljima ili obitelji pošaljete link na kojem će moći pregledati slike.

Knocking on heaven’s door | Knocking on heaven’s door

Što i kako snimati

Kada dođete na zanimljivu lokaciju i počnete snimati nemojte se zanijeti i ispucati 20-ak slika na istu stvar iz istog kuta. Pokušajte prije snimanja procijeniti barem dva-tri kuta iz kojih možete dobiti zanimljiv kadar. Razmislite o trenutnom položaju sunca, možda možete isplanirati da se popodne vratite na isto mjesto ako je svjetlo nepovoljno. Podjednaku pažnju posvetite arhitekturi i malim detaljima. Ako je mjesto po nečemu specifično, pokušajte to snimiti na više načina, pazeći da se ne izgubi kontekst. Kad snimate ljude pazite da to ne bude na način da im bude neugodno, a ako vidite da ne žele da ih snimate poštujte to. Za vrijeme snimanja nemojte žuriti, sve radite promišljeno obraćajući pažnju na parametre fotografije i postavke aparata. Tako ćete izbjeći zanimljive snimke na kojima ćete tek naknadno otkriti da su tehnički loše odrađene.

Često će se na putovanju dogoditi da želite snimiti neki prizor koji zbog svoje veličine jednostavno ne može stati u jedan kadar, a baš ga želite zabilježiti. Naprimjer, trg ili fasadu neke zgrade od koje se ne možete dovoljno udaljiti da cijela stane u kadar. Za takve slučajeve pročitajte članak o spajanju više slika u jednu, tzv. panoramskim fotografijama. Postupak je sa većinom fotoaparata vrlo jednostavan.

Ako imate na raspolaganju više vremena, pokušajte se što bolje informirati o destinaciji i isplanirati posjete zanimljivim mjestima. Pazite, često se dešava da ljudi jednostavno ignoriraju stvari koje nisu razvikane i navedene u turističkim vodičima, a koje mogu biti vrlo zanimljive. Npr. u Splitu ćete jako malo turista vidjeti u četvrti Veli varoš, a radi se o dijelu grada koji doslovno odiše duhom onog doba koje je opisao Smoje u Velom mistu. Nekad je najbolji način da snimite neku atrakciju taj da se od nje odmaknete. Ima još puno takvih primjera, pa pazite da i vi ne upadnete u klopku.

Budnica | Wake up call

Ako možete, svoj dan planirajte po suncu: rano jutro i kasno popodne su idealno vrijeme za fotografiranje širih kadrova i panorama. U međuvremenu se prošećite gradom, tako ćete ga upoznati. Naravno, nemojte potpuno odustati od snimanja u to doba dana. Dok je sunce visoko na nebu sjene na fotografijama postaju jako vidljive, pa se skoncentrirajte na detalje koji se cijeli nalaze ili u sjeni ili na suncu. Ako snimate scene na suncu pripazite na lens flare koji je česta pojava na manje kvalitetnim lećama digitalnih fotoaparata. Naravno, može se dogoditi da baš lens flare oplemeni fotografiju, ali u principu ga treba izbjegavati. Zanimljiva može biti i igra svjetla i sjene, pa potražite zanimljive kombinacije. Na kraju dana, nemojte zaboraviti ni na zalazak sunca sa motivom tipičnim za mjesto koje posjećujete.

Naravno, sa zalaskom sunca vaše fotografiranje ne mora biti završeno. Ali, morate se prilagoditi novim svjetlosnim uvjetima i promijeniti način fotografiranja i razmišljanja. O snimanju u noćnim uvjetima više pročitajte u članku noćno snimanje.