Automatski backup fotografija iz mobitela

U današnje vrijeme ljudi sve više koriste mobilne uređaje za fotografiranje. Kažu da je najbolji fotoaparat onaj kojeg imate uz sebe kada se pojavi dobar kadar. Osim što je praktično s aspekta raspoloživosti, velika prednost mobitela je i stalna povezanost na mrežu. Ako povezanost iskoristimo na pravi način moguće je imati kompletan backup svih fotografija iz mobitela, a ujedno i na računalu stalno imati dostupne fotografije snimljene prije nekoliko sekundi.

Ja ovu funkcionalnost koristim već duži niz godina, u početku samo za posao, ali kako kamere na mobitelima postaju sve bolje, manje koristim SLR a više mobitel. Na poslu mi je jako korisno ako nešto fotografiram (ne samo za dokumentiranje, nego nekad samo kao bilješku da ne moram zapisivati informaciju) i onda kada dođem za računalo u ured fotografija me već čeka dostupna za pregledavanje/uređivanje. Osim toga, na ovaj način automatski radim backup fotografija s mobitela.

Ja osobno za ovo koristim besplatni servis Dropbox, ali postoji više drugih opcija. Za korisnike iPhone uređaja najjednostavnije je koristiti Appleov iCloud, mada je kompliciraniji za instalaciju na Windows računala. Osim toga, najpopularniji servis je sigurno Googleov Photos servis koji nudi neograničen prostor za spremanje slika ako pristanete na to da razlučivost slika svede na maksimalno 16 megapiksela, ili video na maksimalno 1080p rezoluciju (što je sasvim dobro).

Moj izbor je Dropbox servis iz nekoliko razloga. Najprije, brzina rada mobilne aplikacije i klijenta na računalu mi je bila najbolja kada sam testirao više rješenja. Osim toga, na velikom dijelu mojih fotografija se nalaze moja djeca a iz razloga privatnosti draža mi je varijanta da te fotografije nikada ne idu preko servera u vlasništvu Googlea, Facebooka i sličnih kompanija koje gomilaju svačije privatne podatke.

Da biste postigli automatski upload slika sa mobitela na servere servisa koji koristite trebate na mobitel instalirati njihovu aplikaciju, i u aplikaciji omogućiti automatski upload. Obično možete birati želite li da se automatski uploadaju slike samo preko bežične mreže ili i preko mobilne mreže.

Da biste te fotografije odmah imali raspoložive na računalu, trebate na računalu instalirati klijent koji automatski sinkronizira direktorij sa servera sa vašim lokalnim direktorijem na računalu.