Čišćenje fotoaparata

Koliko god fotoaparati bili projektirani da ne budu zahtjevni za održavanje svi smo kad-tad prisiljeni na njihovo čišćenje, pri čemu moramo paziti na to da ne oštetimo osjetljive dijelove. Zbog toga je korisno nekoliko stvari znati prije početka čišćenja. Dobro je znati od kakvog je materijala napravljeno kućište fotoaparata, imaju li leća i LCD zaslon zaštitni premaz i sl.

Osim toga, skoro svi fotoaparati na tržištu imaju po sebi zalijepljene razne naljepnice od kojih 99,9% otpada na marketinške natpise i reklamice. Sve te naljepnice će jednog dana izazivati probleme, i zbog toga ih je najbolje čim prije skinuti. U protivnom će se oko njih gomilati prašina i masnoća, sami natpisi na njima će izblijediti, i kad ih jednog dana ipak odlučite skinuti na njihovom mjestu će kućište imati za nijansu drugačiju boju. Vrlo rijetko te naljepnice služe kao neka vrsta garancije (to onda piše na njima). Dok su naljepnice još nove moguće ih je vrlo jednostavno odlijepiti bez ikakvih komplikacija, a što više odgađate njihovo skidanje ljepilo koje ih drži više stari bit će ih teže skinuti.

Za čišćenje fotoaparata je obično potrebno malo mozga, opreza i nekoliko sitnica:
– kvalitetno sredstvo za čišćenje stakla (nipošto koncentrat!)
– higijenski štapići sa vatom na vrhu
– malo medicinskog alkohola (ili još bolje njegove 50% otopine)
– krpica od kvalitetnog pamuka (može i stara majica)

Kućište fotoaparata

Za početak je dobro utvrditi materijal i način obrade kućišta fotoaparata (obično se to vidi ako otvorite poklopac baterije ili memorijske kartice). Ako je kućište od brušenog metala možete ga slobodno čistiti krpicom umočenom u alkohol. Za krpicu je dovoljno da bude vlažna, pa je iscijedite nakon što je umočite u alkohol. U slučaju da je kućište od plastike ili metala obojenog nekim premazom treba biti pažljiviji. Takve boje su često osjetljive na benzin, aceton i slične hlapljive tekućine. Najbolje ih je čistiti otopinom alkohola. Zapravo uglavnom uopće nije potrebno koristiti alkohol, za otiske prstiju i malo prljavštine je dovoljno dahnuti vlažni zrak na površinu i obrisati je suhom pamučnom krpicom. Ako je površina ipak jako masna i to ne pomaže možete se poslužiti alkoholom, pazeći da ne trljate prejako da se premaz ne ošteti.

Pri čišćenju pazite da ne koristite previše tekućine jer bi ona kroz otvore tipki mogla ući unutar kućišta, što može izazvati kratki spoj. Također, dok čistite područje u blizini i same tipke nemojte jako pritiskati da ih ne oštetite. Natpise i oznake tipki nemojte grebati, niti na njih nanositi agresivne tekućine.

Leća

Na tržištu se nudi bezbroj raznih napravica za čišćenje leće, i s njima treba biti vrlo oprezan. Posebno pripazite na naprave koje na vrhu imaju malu površinu na koju je nalijepljen materijal pogodan za čišćenje leće. Nakon nekog vremena može se dogoditi da se taj materijal odlijepi i na leću dospije to ljepilo koje je kasnije vrlo teško očistiti. Druga stvar na koju treba pripaziti su razni materijali od kojih su napravljene krpice za čišćenje leća: izbjegavajte papirnate materijale, papiri su često vrlo abrazivni i mogu oštetiti premaz na leći. Treba izbjegavati korištenje raznih spremnika sa komprimiranim zrakom koji ispuhuju hladan zrak, što može izazvati veliku razliku u temperaturama i dovesti do kondenzacije pare unutar leće ili kućišta aparata. Općenito, treba pripaziti i pri korištenju raznih tekućina za čišćenje leća koje bi mogle oštetiti premaz na leći.

Većina današnjih modela kompaktnih fotoaparata je malih dimenzija i ima vrlo mali otvor za leću, koji je obično prekriven pločicama dok je aparat isključen. Da bi stvar bila još kompliciranija leće se pomiču zbog zumiranja. Takve leće je najbolje čistiti tako da u trenutku dok je aparat uključen i leća otvorena izvadite bateriju aparata – tako ćete biti sigurni da se leća neće zatvoriti dok je čistite. Smanjit će se i potrošnja baterija, a servomotor koji pokreće leću neće biti opterećen tijekom čišćenja.

Zapamtite da su leće mehanički vrlo precizne i osjetljive naprave, i tijekom čišćenja izbjegavajte jaki pritisak osobito u lateralnom smjeru. Za čišćenje koristite krpice od pamuka koje neće ostaviti dlačice na leći, a u slučaju da je otvor leće malen koristite vatene štapiće. Pri korištenju vatenih štapića treba paziti da ih uvijek koristite pod kutem i nikad ne koristite vrh štapića (iz kojeg kroz vatu može izviriti plastični dio štapića). Jednostavno izdahnite na leću da se malo zamagli i lagano trljajte kružnim pokretima. Mrlje koje se tako ne skinu navlažite 50%-tnom otopinom sredstva za čišćenje stakla i zatim istrljajte.

Tražilo

S obzirom na to da se pri korištenju fotoaparata tražilo nalazi vrlo blizu oka svako zrnce prašine ili masnoće postaje vidljivo. Staklo tražila obično nema na sebi nikakav zaštitni ili antirefleksivni premaz, pa ga slobodno možete čistiti vatenim štapićem kojemu jedan kraj navlažite u otopinu sredstva za čišćenje stakla. Tim krajem navlažite staklo tražila, i zatim ga obrišete suhim krajem prije nego što se osuši. Ako se prljavština u kutevima tražila ne skine na taj način onda na tom mjestu desetak sekundi držite vlažni kraj štapića da se prljavština otopi i zatim je obrišite.

LCD zaslon

LCD zaslona ima više vrsta i neki na sebi imaju razne antirefleksivne premaze ili zaštite, ali svi su osjetljivi na ogrebotine, pritisak i agresivne tekućine. LCD čistite slično kao i leću pažljivim pokretima bez jakog pritiska. Za čišćenje malo izdahnite na zaslon i trljajte pamučnom krpicom. Postojane mrlje također možete navlažiti 50%-tnom otopinom sredstva za čišćenje stakla da bi ih lakše uklonili.

Ostali dijelovi fotoaparata

Pri čišćenju gumenih dijelova (rukohvati, okvir tražila itd.) možete koristiti otopinu alkohola, čije sušenje možete ubrzati puhanjem. Ako se u otvorima za baterije ili memorijsku karticu pojavila prljavština jednostavno je ispušite vani, a ako to ne pomaže izvadite je nekim tankim predmetom, pazeći da u unutrašnjosti nešto ne pomaknete ili oštetite.

U uputstvima za upotrebu aparata obično piše na koja sredstva za čišćenje su osjetljivi i na što treba paziti, ali nažalost u većini slučajeva u tim istim uputstvima nema korisnih savjeta koja sredstva možete koristiti – umjesto toga piše da kupite baš njihova (skupa i teško dostupna) sredstva za čišćenje. Ipak, pročitajte dio uputstava u kojem piše kako održavati fotoaparat, sigurno ćete naći pokoju korisnu informaciju.

Čišćenje fotoaparata sa izmjenjivim lećama

Kod SLR fotoaparata i ostalih fotoaparata sa izmjenjivim lećama vrijedi sve što je napisano u prethodnom tekstu, osim jedne važne razlike: skidanje i izmjena leće omogućuje ulazak prašine i prljavštine u tijelo fotoaparata. Zbog toga je tijekom svakog skidanja leće potrebno paziti na kontaminaciju osjetljivih dijelova. Ako u zraku ima puno prašine bolje je uopće ne skidati leću.

Tijekom čišćenja se leća odvoji i pažljivo očisti tekućinom za čišćenje leća ili stakla. Senzor, ogledalo i okidač nikada nemojte dirati nego samo lagano ispušite držeći tijelo aparata okrenuto otvorom za leću prema dolje. Ovi dijelovi su mehanički jako osjetljivi i lako je poremetiti njihov rad.