Preglednici slika

Preglednici slika su toliko popularan softver da već dugo nema potrebe za plaćanjem licenci da biste imali na raspolaganju kvalitetan softver. Besplatni preglednici su dovoljno kvalitetni za sve radnje koje bi vam mogle zatrebati. Nekadašnji kralj računalnih slika ACDSee je dobio jaku konkurenciju, a sam je postao prevelik i prespor za svoju namjenu. Ovisno o navikama i potrebama korisnika, moguće je odabrati svoj preglednik između mnogih besplatnih preglednika. Ovdje ću predstaviti nekoliko najzanimljivijih.

FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer je po meni trenutno najbolji preglednik/uređivač slika. Radi vrlo brzo, ergonomski je odlično osmišljen i uz to ima mogućnosti obrade slike koje su sasvim dovoljne da bih ga koristio i kao editor slika za većinu radnji potrebnih za web dizajn i manipulaciju fotografijama.

Posebno je dobra izvedba pregledavanja slika preko cijelog ekrana: kada pokazivač miša dođe na rub ekrana pojavljuju se razni toolbari sa prilično korisnim opcijama (na sva četiri ruba su različiti intuitivni i korisni toolbari). Još jedno ergonomski odlično rješenje je zumiranje pomoću lijeve tipke miša, što je vrlo korisno pri pregledavanju detalja na velikim slikama. Program zbog takvog sučelja nije spor, čak je među bržima je kod otvaranja slike.

Opcije uređivanja slike su mu vrlo bogate iako se na prvi pogled čini da nije tako moćan. Mogućnosti podešavanja Levels i Curves su dugo falile preglednicima slika, i mogle su se pronaći samo u naprednijim programima za obradu slika kao Photoshop. Isto tako, često su korisne opcije Clone and Heal ili Draw board. Ovaj program, kada se upoznaju njegove mogućnosti, može u puno svakodnevnih stvari zamijeniti programe poput Photoshopa. Naravno, ne može ih zamijeniti u potpunosti, ali drastično reducira potrebu da se veliki editor slika pokreće zbog nekih manjih korekcija. Ocjena 10/10.

FastStone MaxView

FastStone MaxView je drugi program za pregledavanje slika od kompanije FastStone, ovaj put sa minimalističkom filozofijom. Sučelje je minimalno, brzina maksimalna. Jedno vrijeme sam ga koristio kao primarni preglednik slika, ali pokazalo se da je Image Viewer ipak bolje rješenje ako vas ne zanima isključivo otvaranje slika preko cijelog ekrana bez ikakvih dodatnih radnji. U protivnom preporučujem bogatiju varijantu. Ocjena za MaxView 9/10.

XnView

XnView je primjer kako kopiranje najboljih i nije tako loša strategija. Ovaj program je svoj razvoj počeo kao klon tada najboljeg programa za pregledavanje slika ACDSee-a, a sada izgleda da ga je pretekao po kvaliteti. Program je besplatan za neprofitno korištenje, što mu je glavna prednost nad ACDSee-jem.

Inače, XnView je možda i postao bolji klasični preglednik slika od svog uzora jer je ACDSee je s vremenom postao ogroman i spor program (bloatware). Brz, jednostavan, pun mogućnosti, dobrog dizajna i ergonomije, a besplatan – odlična kombinacija.

Prednost ovog programa je i to što ne pokušava biti nekakav program-fotoalbum (što je kamen oko vrata mnogim ovakvim programima), nego jednostavno preglednik. Ako baš želite slike sortirane u fotoalbum koristit ćete neki program za katalogizaciju slika (npr. Picasa). Za ljude koji malo pripaze na to kako su im fotografije sortirane na hard disku (posložene po direktorijima) ovaj program je dovoljan, a one kojima fotografije Scanner and Camera Wizard iskrca u My Pictures neće spasiti nikakav preglednik/katalogizator/pretraživač slika sve dok se dodatno ne razvije umjetna inteligencija.

XnView se vrlo brzo pokreće, i ima dovoljno mogućnosti da bude jedini preglednik i editor fotografija za manje zahtjevne korisnike (one koji mogu živjeti bez Photoshopa/Paint Shop Pro-a/GIMP-a). Uz svoje filtere (koji su dobro napravljeni i ima ih dosta), XnView može korisiti i Photoshopove .8bf filtere, što ga u određenim slučajevima čini vrlo moćnim programom. Dostupna je i verzija na hrvatskom jeziku. Ocjena 8/10.

Nexus Image

Nexus Image je novi igrač na tržištu, još jedan sa minimalističkom filozofijom. Također je brz pri otvaranju i pregledavanju slika, i ako nemate dodatnih potreba osim pregledavanja slika,vrijedi ga isprobati. Ako ne želite da se slike otvaraju preko cijelog ekrana (možda najčešće baratate slikama manje rezolucije) ovo bi mogao biti program za vas. Ocjena 8/10.