SVG – revolucija vektorske grafike

SVG je kratica za eng. Scalable Vector Graphics. SVG se kao standard razvija pod okriljem nekoliko velikih korporacija, i zamišljen je kao otvoreni standard. Naravno, razvoj samog standarda nadzire W3C konzorcij, najvažnije tijelo za razvoj i standardizaciju raznih mrežnih tehnologija, što je garancija da kompatibilnosti sa trenutnim tehnologijama i podrške u raznim grafičkim alatima. Da ne bi bilo zabune, ne radi se samo o grafici za prikaz web stranica, SVG je vrlo fleksibilni standard sa ogromnim brojem potencijalnih primjena.

Baza SVG-a je XML (eXtensible Markup Language), također otvoreni standard koji je vrlo fleksibilno koncipiran i koji je doživio veliki boom u zadnjih nekoliko godina. Najvažnija karakteristika SVG dokumenata je njihova skalabilnost – moguće ih je proizvoljno smanjivati ili povećavati bez gubitka kvalitete ili izobličenja. Prema standardima koji važe u XML-u, SVG dokument se sastoji od hijerarhijski posloženih recorda koji sadrže informacije o geometrijskim elementima ili tekstu od kojih se sastoji grafika. XML osnova donosi nekoliko vrlo značajnih prednosti SVG-u kao što je mogućnost pretraživanja, komprimiranja, animacije i relativno jednostavnog uređivanja.

Primjer koji dobro pokazuje koliko je fleksibilan i efikasan SVG - interaktivna štoperica programirana u JavaScriptu (AngularJS) i iscrtana pomoću SVG-a.

Geometrijski elementi definirani u SVG standardu su vrlo pažljivo odabrani, tako da se očekuje da će pokriti široko područje primjena. Za definiranje jednostavnijih oblika su dovoljni elementi kao što su linije, pravokutnici, višekuti, krugovi i elipse, dok se za kompleksnije oblike koristi element curve (vektorski definiran kao Beziréova krivulja – vrlo dobro aproksimira razne parabole i ostale krivulje). Svim elementima je moguće definirati boju obruba i boju unutrašnjosti elementa (naravno, moguće je defninirati i gradijente boja ili ubaciti bitmap grafiku).

Osim geometrijskih elemenata posebna pažnja je posvećena tekstu kojeg će grafika sadržavati. Gledano kroz prizmu Flash-a to bi mogao biti dvosjekli mač, pa se uz razvoj ove mogućnosti daje i preporuka da se sadržaji koji su pretežito tekstualni ipak učine dostupnima u obliku HTML-a ili na neki drugi način predviđen za prikaz teksta. Znajući kako su web stranice izrađene u Flashu bile slabo čitljive, neintuitivne i imale izuzetno loš acessibility ova preporuka je odličan potez ljudi koji rade na standardu. Inače, tehnički gledano, nema nikakve prepreke da se sadržaj cijele web stranice prikaže kao SVG dokument: grafika i tekst podržani u SVG-u, bitmap (jpg, png, gif) slike se mogu uključiti kao dio dokumenta, prikaz možemo definirati pomoću CSS-a, XSLT-a ili unutar SVG-a. Takva stranica bi mogla biti i dinamički mijenjana, mogu se uključiti skripte jer je SVG kompatibilan sa DHTML-om (XHTML + CSS + JavaScript) i DOM-om.

Flash killer

Gledano kroz prizmu web grafike, SVG je veliki konkurent vrlo popularnom (ali zbog nekih ograničenja ne baš svima omiljenom) formatu Flash. Predviđeno je da se razni parametri grafičkih elemenata u SVG dokumentu mogu dinamički mijenjati, tako da SVG grafika može biti interaktivna i moguće je skriptirati pomoću JavaScripta. Na renderiranje SVG-a je moguće utjecati u samom SVG-u, pomoću CSS-a ili XSLT-a, što garantira izuzetnu fleksibilnost i modularnost pri korištenju. Standard je kompatibilan sa DOM modelom strukturiranja dokumenata. Sama budućnost formata Flash razvojem SVG-a i akvizicijom tvorca Flasha, tvrtke Macromedia, od strane grafičkog giganta Adobe-a postaje vrlo upitna.

Razvoj SVG formata i njegova implementacija u HTML 5 je također bio jedan od ključnih argumenata (uz Flashovu glad za resursima i manjak optimizacije) za odluku da mobilne platforme odbace Flash kao tehnologiju koju podržavaju. Najprije je tu odluku donio Apple dok je Android još pokušavao implementirati koliko-toliko funkcionalne pregledanike. Nakon nekog vremena je važnost Flasha jednostavno pala i trenutno je to tehnologija koja izumire.

U današnje vrijeme nezaobilazni scenarij korištenja SVG grafike je i prikaz na uređajima sa malim ekranima i ograničene razlučivosti (PDA računala, mobiteli, zasloni na modernim printerima). Zbog toga su za takve uređaje koji imaju posebne zahtjeve propisana dva dodatna profila:

  • SVG Tiny (SVGT) – za uređaje ograničene radnim taktom procesora, radnom memorijom, vrlo malom razlučivošću itd;
  • SVG Basic (SVGB) – za uređaje koji imaju relativno dobre mogućnosti procesiranja i renderiranja, a ipak imaju ograničenu razlučivost.

Univerzalni format

Jedan od također važnih i vrlo naglašenih scenarija je korištenje SVG-a kao formata za razmjenu podataka između različitih aplikacija. Trenutno je među autorima software-a vrlo važan trend prilagodbe aplikacija na XML kao univerzalni format za razmjenu podataka. Pošto je zasnovan na XML-u, SVG je izrazito pogodan za takvo korištenje. Ogromna prednost mu je modularnost i kompatibilnost koja daleko nadmašuje bilo koji binarni format, a nezanemariva je i činjenica da je algoritme koji bi informacije eksportirali u XML format relativno lako brzo i kvalitetno implementirati u bilo koji grafički software.

Predviđa se da će SVG donijeti veliki napredak u pogledu razvoja i standardizacije raznih grana primjene računala, s obzirom na to da je zamišljen kao otvoreni i besplatni standard. Primjerice, već se najavljuje kako će donijeti revoluciju u prikazu kemijskih spojeva (atomi, molekule, kristalne strukture…). U vrijeme moćnih računala i istraživanja ljudskog genoma, DNA, biologije, genetike itd. lakša vizualizacija i razmjena rezultata će sigurno pomoći daljnjim otkrićima.

U svakom slučaju, SVG format ima veliku perspektivu i bit će zanimljivo pratiti njegov razvoj. Za sada se autori raznih vrsta softvera trude što kvalitetnije i brže implementirati SVG da bi prestigli konkurenciju. Adobe već radi na razvoju browserskog plug-ina koji bi prikazivao SVG u sklopu web stranica, i prvi dojmovi su vrlo dobri. Mozilla već razvija nativnu podršku za SVG u svojim preglednicima (bez potrebe za plug-inom), a na forumima se mogu naći i informacije kako se Adobeov plug-in za Internet Explorer može koristiti i za Mozilla Firefox. To će svakako ubrzati prihvaćanje SVG-a i u ostalim aplikacijama, tako da u bliskoj budućnosti (za nekoliko mjeseci) možemo očekivati onaj poslovični vrhunac popularnosti i boom SVG formata.